Tuesday 22 May 2007

Finalize school fees...

Hei!
Forrige gang skrev jeg at jeg haapet at alt kom til aa gaa bra og det ikke kom opp noe nytt og uventet....
Vel vel, det kom opp baade det ene og det andre.
Foerst viser det seg at vi har faatt feil opplysninger naar det gjelder hvor mye vi maatte betale dette foerste terminet. Istedenfor 250000tsh pr pers er det 370000 pr pers.. heldigvis har soesknene mine i Norge klart aa samle inn mer enn vi hadde beregnet, saa Maria satt over de resterende pengene vi trengte forrige mandag.

Det er helt utrolig typisk at saannt skjer. For meg var det helt aerlig ingen overraskelse, selv om det er utrolig irriterende. Jeg er etter hvert blitt vant til saannt siden det skjer over alt her nede; -man spoer om informasjon og faar opplyst kanskje en broekdel av alt man trenger aa vite.

Saken er at det er 3 termin i et skoleaar og det foerste terminet koster litt mer enn de to neste.
2.mai var starten paa 2.termin, derfor trodde vi(og jeg spurte rektor 3 ganger for aa vaere sikker) at vi skulle betale for 2.termin.
Men saa viser det seg da at siden det er deres foerste termin paa skolen, maa de betale som om det var 1.termin.

Og igaar da vi var der for aa betale de resterende pengene(vi maa jo inn til Dar for aa faa tatt ut penger), viser det seg i tillegg at det er fem ting som ikke staar paa informasjons-skrivet fra skolen;

African Child Day –dette er en feiring den 16.juni for alle frikanske barn. Det blir da kaker og brus og diverse. Alle foresatte maa betale ’donation’ paa tsh 5000 (ca 25kr)

Svoemming – andreklassinger drar til et svoemmebasseng en gang i maaneden for aa laere aa svoemme. Tsh 5000 for Mereciana (ca 25 kr)

Graduation fee –maa betales naa selv om det ikke er foer i slutten av barneskolen! Tsh 5000 (ca 25 kr)

Lommepenger – foresatte maa betale tsh 5000 til skole som lommepenger. Jentene maa da gaa til kontoret for aa signere ut lommepenger naar de trenger. Dette kan vaere til nytt skopuss, saape etc. Skolen gjoer det paa denne maaten for aa forsikre at penger ikke blir stjaalet.

Haar-penger – foresatte maa betale for ’haarpleie’. Afrikanere kan jo ikke bare boerste haaret hver morgen saann som vi kan. Det krusete haaret maa enten barberes eller flettes (noe man ikke kan faa til selv). Skolen samler da inn pengene; tsh 3000 for barbering eller tsh 6000 for fletting. Jentene signerer ut penger for hver gang de trenger aa ordne haaret. Ca en gang i uken. Som dere ser paa bildene har vaare jenter barbert hodet og kommer til aa fortsette med det.


Men naa er alt i orden og jentene er paa skolen!
Mama syns det er dumt at jentene ikke er hjemme hos henne, men det er noe hun maa venne seg til. Skole er viktigere.

No comments: