Monday 7 May 2007

First days of school

Jeg kan vel skrive paa norsk. Dette blir da den foerste blogen vi har! Vi faar se hvordan dette gaar...

Onsdag 2 mai var foerste skoledag! Jentene kom hjem stolte som bare det med nye, fine skoleuniformer -rosa og hvite med svarte laersko.
Maria har satt over penger for foerste termin via Western Union, men hun kunne da ikke sende mer enn NOK4000. Dvs at det mangler NOK2000 og skolen kan ikke la jentene begynne aa overnatte eller spise der foer hele summen er betalt. Saa onsdag, torsdag og fredag var de paa skolen frem til klokken fire og deretter kom de hjem for aa spise. Maria har satt over de resterende NOK2000 til min konto, og idag(mandag 7mai) er douglas i dar es Salaam(hovedstaden) for aa ta ut pengene fra en minibank. Deretter maa vi gaa til banken her i Bagamoyo for aa sette skolepengene inn paa skolens konto. Kvitteringen bringes til skolen som bevis.

Det er en lang liste over ting jentene maa ha med seg naar de begynner og vi har maattet gaa paa shopping; penner og blyanter, skopuss, saape, tannboerste, tannkrem, sokker, truser, underskjoert, sekker, gymsko etc.
Vi maatte ogsaa kjoepe en stor metallboks med hengelaas som brukes til aa oppbevare jentenes eiendeler paa skolen slik at ting ikke blir stjaalet. Douglas fikk tak i boksene i Dar paa fredag. Barnabas(lillebror til Douglas og storebror til jentene) har vaert aa handlet med jentene paa 'top top'-markedet (det lokalet mandags-markedet) og de fikk tak i det meste.
Men da vi gikk igjennom listen, kom det fram at de manglet truser og de hadde ikke turt aa si det til Barnabas! Her er ting litt annerledes enn i Norge; jentene maatte gaa med meg som er jente for aa kjoepe undertoey...

Torsdag er gym-dag og da har de groenne t-skjorter og moerkeblaa skjoert og joggesko. Kan dere tenke dere aa gymme i skjoert!? huff.... Alle jentene maa ha sykkelskjorts under...

Helgen har gaatt med paa lekser. Anjera har faatt laane boekene til en klassekamerat og skrevet av over 20 sider paa engelsk! Her i landet har elever ikke skoleboeker, kun skriveboeker. Laereren skriver paa tavlen og elevene skriver av. deretter maa de proeve aa huske hva som ble sagt og forstaa hva de har skrevet. Anjera's 20 sider handlet om unionen mellom Tanzania og Zanzibar og hun hadde ganske god forstaaelse selv om hun saavidt har begynt med engelsk. Hun tar ting fort og syns det er morsomt med skolearbeid.

Melida er en skikkelig 'fjortis'! Fniser og ler hele tiden og faar stadig vekk latterkrampe. Hun er noen ganger liten og noen ganger stor og har litt for mye mark i kroppen for aa sitte stille lenge. Hun har holdt paa med matte i helgen.

Meresiana er minstemann og baade sjenert og toeff paa samme tid. Igaar kveld laerte hun aa skrive navnet sitt. s-en og d-en er vanskelig og havner lett litt bak/fram. men etter 20 ganger begynnte det aa gaa bra...

Dessuten har vi endelig faatt stroem i huset og paa loerdag var det innfoering i bruk av elektrisk komfyr. hihi jeg satt og lo; det ble saa vittig med alle tre staaende rundt douglas doedsinteressert i denne rare og ganske skumle maskinen! Men det var viktig med innfoeringen saa ingen skader seg eller huset brenner opp....

Igaar kveld ble det 'Beauty and the beast' paa film paa laptopen. aller foertse folm for jentene ever. Koselig.

Naa faar jeg komme meg tilbake til jobb og skal proeve aa skrive saa ofte sm mulig...

1 comment:

Scholiast said...

Dette blir spennende å følge med på! Så flott at de er på skolen allerede :)

Hilsen kusine Kathrine